­

Om exact 10.15 uur gaf, oud wereldkampioen baanwielrennen, Teun Mulder het sein van vertrek voor de categorie nieuwelingen van de 41e “Rabo Omloop van Noordwest Overijssel”. Deze omloop van Noordwest Overijssel is voor velen de eerste klassieker en kennismaking met het echte werk.

nwo2013

Vorig jaar werd nog bij de jeugd gefietst en gingen de wedstrijden vaak niet verder dan 40 kilometer. Voor Pascal Eenkhoorn uit Genemuiden gold dit niet want hij mocht vorig jaar ook al koersen bij de nieuwelingen wat maakt dat Pascal direct als grote kanshebber van start zou gaan. Voor Dennis van der Horst uit Hasselt was de start in deze omloop de kennismaking met het echte werk. Goed geïnstrueerd door trainer Henk van Dijk ging Dennis vol goede moed van start. Vooraf was een plek bij de eerste dertig het doel. Voor Pascal was een evenaring van zijn vijfde plek van vorig jaar het doel. Maar dan zijn er nog 181 andere deelnemers die over de winst en zo’n kort mogelijke uitslag denken. Onder ideale weersomstandigheden, droog, windkracht 3, niet te warm, gingen de 183 deelnemers van start voor hun koers over 73 kilometer. Onder hen 1 Hongaar, een handvol Belgen en dus de regionale renners Pascal Eenkhoorn en Dennis van der Horst.

Al voor het gemaal op de Kamperzeedijk vond een eerste schifting plaats door een grote valpartij. Ondanks een gebroken pols en een sleutelbeen en veel materiële schade ging de koers verder. Door de strakke noorden wind reed een compleet peloton richting Zwartsluis en verder naar Sint Jansklooster. Door de noordenwind konden veel renners zich schuil houden in de buik van het peloton. Echter toen Blokzijl in het vizier kwam en de wind ineens van opzij blies gooide Pascal Eenkhoorn het spel op de wagen. “Flink sleuren” leverde een langgerekt peloton op en uiteindelijk een kopgroep van drie waaronder Pascal Eenkhoorn en Dennis van de Horst. Voor de organisatie was dit op dat moment natuurlijk een droomscenario. Een Hasselter en een Geallemuniger in de kopgroep. Het mocht niet lang duren want na een kilometer of vijf vooruit te zijn gebleven greep het eerste deel van het totaal uit elkaar gereden peloton de kopgroep terug. De eerste groep bestond toen uit circa twintig renners waaronder nog steeds Pascal en Dennis.

Op vijfentwintig kilometer van de finish was er het breekpunt in de koers. Vlak voor Zwartsluis in de Barsbekerbinnenpolder werd door de kopgroep een strak tempo onderhouden wat voor een aantal teveel werd en hierdoor de kop van de wedstrijd moest verlaten. Pascal en Dennis maakten op dit moment nog steeds een frisse indruk en bleven attent in de kop van de eerste groep meedraaien. Direct na Zwartsluis pareerde Pascal nog een uitlooppoging en hield tot Hasselt de boel bij elkaar om als eerste de dijk Hasselt Genemuiden op te draaien. Dennis deed dit vanaf plek tien en hield het hoofd er goed bij. Vanaf deze tiende positie kon hij nog volop meedoen voor de hoogste prijzen. Hoe dichter Genemuiden naderde hoe gespannener de situatie in de kopgroep werd. Een aantal uitlooppogingen draaide op niets uit en of het de spanning was zullen we nooit weten maar ineens was er de kramp bij Pascal Eenkhoorn waardoor zijn ambities zo de prullenbak in konden. De kopgroep ging zonder Pascal de laatste kilometer in maar nog wel met Hasselter Dennis van der Horst die in Genemuiden dus voor de eerste maal aan de start stond. Dat Dennis goed kan sprinten is inmiddels bekend maar een Bram Welten en Harmen Krul kunnen dat ook en laten zij nou ook deel uitmaken van de kopgroep.

Op de finishlijn op het Havenplein blijkt dit ook de waarheid te zijn. Bram Welten en Harmen Krul sprinten naar plek één en twee zeer knap gevolgd door Dennis van der Horst uit Hasselt op plek drie. De doelstelling om bij de eerste dertig of de koers uitrijden was dus ruimschoots gehaald. Helaas had Pascal Eenkhoorn te maken met kramp en ging als tweeëndertigste zichtbaar teleurgesteld over de finish. Voor de organisatie “ stichting Wielerpromotie Genemuiden” is het geweldig om twee plaatselijke renners zo hoog op de erelijst te hebben. Dennis mag het volgend jaar nog eens proberen in de categorie nieuwelingen en voor Pascal geldt dat hij volgend jaar en het jaar erop veel mogelijkheden heeft op het hoogste plaatsje van het podium bij de categorie junioren.

Na deze enerverende ochtend werd om 14.15 uur het sein van vertrek gegeven voor 168 junioren in de leeftijdscategorie 17 en 18 jaar voor hun koers over 125 kilometer. Hier bleef de koers ook, door de noorden wind, lang bij elkaar. Pas ver voorbij Steenwijk, ook toen de wind van opzij ging blazen, werd het spel op de wagen gebracht. Vijf renners van de wsv Emmen gingen kop over kop rijden en zetten de boel op de kant wat resulteerde dat de nog circa 120 man grote peloton volledig uit elkaar viel. Met veel moeite konden alle groepen van materiaal en begeleiding voorzien worden. Net als bij de nieuwelingen werd, wederom onder impulsen van de renners van de wsv Emmen, wederom voor een forcing in de kopgroep gezorgd. Een kopgroep van drie renners was het resultaat met hierin drie mannen van de wsv Emmen, Patrick van der Duin, Nederlands kampioen Niels Goeree en Stan Wijkel. Dit deed terugdenken aan de overmacht van de omloop 2012 toen de Deense formatie de macht in de koers nam. Nu waren het dus de mannen uit Emmen. De vlucht zou dragen tot aan de finish waar de plaatsen één tot en met drie voor respectievelijk Stan Wijkel, Niels Goeree en Patrick van der Duin waren. Knap staaltje werk voor de mannen uit Emmen. Voor Wijkel was het driemaal starten in de omloop ook driemaal winst in de omloop. Wijkel had namelijk bij de nieuwelingen de editie 2010 en 2011 al op zijn naam gezet.

­