­

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 24 april 16.00 uur.

Het coronavirus (COVID-19) heeft ook gevolgen voor de Nederlandse wielersport. In Nederland is het RIVM de organisatie die alle informatie heeft en voor de voorlichting over het verloop en de aanpak zorgt. De KNWU volgt de richtlijnen van het RIVM en draagt daarbij haar verantwoordelijkheid voor de wielersport. Lees hier wat de gevolgen zijn.

Kabinet geeft jeugd de ruimte om buiten te sporten
Tijdens de persconferentie op 21 april maakte het kabinet bekend dat kinderen weer buiten kunnen sporten. Dat is ook goed nieuws voor de wielerclubs in het land. De KNWU probeert de wielerclubs en trainers zo snel mogelijk te informeren over de mogelijkheden van het sporten in clubverband vanaf 29 april. Er zijn al veel dingen voorbereid, echter moeten deze nog worden aangepast naar het laatste nieuws. Wij volgen hierbij de richtlijnen van het RIVM.

Op de website van NOC*NSF kun je het algemene protocol bekijken. De wielerspecifieke adviezen worden op dit moment opgesteld en zo snel mogelijk gecommuniceerd.

Geen wielerevenementen tot 1 september
Na de persconferentie van het kabinet op dinsdag 21 april zijn alle evenementen tot 1 september afgelast. Dit geldt ook voor wielerevenementen. Internationale wedstrijden zijn door de UCI tot 1 juli van de kalender gehaald, de World Tour ligt voorlopig stil tot 1 augustus.

Verplaatsen van wedstrijden op de kalender
Pas nadat de heropstart van de competitie bekend is, kan overgegaan worden tot het eventueel toekennen van nieuwe datums. We blijven deze situatie, in nauw overleg met de overheid, opvolgen en passen indien nodig de maatregelen aan als de situatie dat toelaat.

Uitzending KNWU Actueel
Op donderdag 16 april was er een live uitzending van KNWU Actueel waarin we de gevolgen voor de wielersport rondom het coronavirus bespraken met Thorwald Veneberg, Harrie Lavreysen, Niek Kimmann en Loes Gunnewijk. Je kunt hier de uitzending terugkijken.

Meer informatie en veelgestelde vragen over het coronavirus
Meer algemene informatie over het coronavirus vind je op de website van het RIVM. Meer sportgerelateerde informatie over het virus vindt je op de website van NOC*NSF. Ook hebben we een lijst met antwoorden op veelgestelde vragen in de wielersport op onze website staan. Voor meer veelgestelde sportvragen over het coronavirus verwijzen we je graag door naar de website van NOC*NSF.

­