­

In de vierde week van de zomervakantie werd in Assen de jaarlijkse internationale jeugdtour verreden. Honderden wielrenners en wielrensters streden 6 dagen achtereen voor de felbegeerde truien en een mooie plek in het klassement. Vanuit onze vereniging stonden er 9 renners aan de start, 7 jeugdrenners en 2 nieuwelingen.

Voor de jeugd begon de week met de proloog van 0,9 km aan de Vaart. Op een professionele manier gingen de renners van start. Vanuit de startwagen, met een strakke blik op de computer en gefocust op het aftellen van 5 naar 1, zetten de renners zich schrap om een flitsende start van de week te maken. In deze proloog zijn de verschillen miniem. Het gaat om honderdsten en zelfs duizendsten van seconden. De uitblinkers van deze morgen waren de meiden in categorie 2, Isa Naberman en Carmen van der Veen, respectievelijk 16e en 13e  en Bram Prins in categorie 7, die als 9e (2e  Nederlander) eindigde.

Op de tweede dag stond het criterium aan de Vredeveldseweg op het programma. Carmen mocht deze dag starten in de roze trui. Dit was natuurlijk een prachtige ervaring. Tijdens de race moest er een groot aantal keren gesprint worden voor de groene en witte trui. Dit hield automatisch in dat het tempo enorm hoog lag. Keer op keer werd er aangezet om de punten binnen te halen. Het lukte Isa om het hoge tempo van de kopgroep bij te houden. Helaas was dit voor Carmen, die natuurlijk te maken had met een stukje spanning door het dragen van het roze, niet het geval. In categorie 5 reed Sam Naberman zijn wedstrijd op het mooie parcours. Sam reed, zoals we dan van hem gewend zijn, sterk voorin. In de eindsprint moest hij helaas toch een paar renners voor zich dulden en eindigde hij als 21e.

De woensdag staat bekend om zijn klassieker. De renners startten op verschillende plaatsen in het mooie Drenthe. De wedstrijd werd geneutraliseerd gestart. Na enkele honderden meters werden ze losgelaten en kon de koers beginnen. Dat zelfs de jongste categorie, met daarin natuurlijk Lisa van der Veen, hier ook vol overgave aan meedeed, was natuurlijk geweldig. Achter de voorrij auto en onder politie-escorte vond zij zo haar weg naar het wielerhome, waar de finish was. In categorie 6 was het Tamara van der Horst die, samen met 6 andere renners, na een valpartij een plek in de kopgroep veroverde. Deze actie leverde haar het mooie roze tricot op, hetgeen ze de rest van de week niet meer afstond.

Donderdag reisde men af naar Gasselte, waar de kasseien lagen te wachten op de vele renners. Deze kasseienstrook van 100 meter in combinatie met het vlakke stuk op het parcours waar de wind vrij spel heeft, maakt de dag ieder jaar weer tot de kers op de taart van deze mini Tour de France. Het was zwaar en menig renner moest dan ook tot op het tandwiel gaan om deze race uit te rijden. De meiden in categorie 2, Isa en  Carmen, lieten zien deze wedstrijd goed te kunnen handelen. Met losse handen bovenop het stuur, zoals het hoort bij de kasseien, verreden ze deze race op een uitstekende manier.

Na vier dagen koers, werden de benen zwaar. Nog twee dagen te gaan, met op vrijdag het criterium door het Asserbos en de finishlijn op de wielerbaan. Milou Prins in categorie 4 reed die dag een prachtige wedstrijd. Helaas moest ze de kopgroep laten gaan, maar samen met een Engelse renner (het is tenslotte een internationale wedstrijd) werden de ronden keurig kop over kop verreden. In de spannende eindsprint, die zij in eerste instantie leek te pakken, moest ze toch haar meerdere erkennen in haar Engelse tegenstander.

De laatste dag brak aan: de individuele tijdrit over een afstand met 1,6 km. De klassementen werden bestudeerd en de laatste inschatting werd gemaakt: kan ik nog een plek stijgen in het klassement of heb ik iets te vrezen van degene die achter mij staat geklasseerd? De avond voorafgaande aan deze korte tijdrit werd gebruikt om het parcours te verkennen. Als laatste moest Bram Prins vanuit de startwagen zijn rit maken. Zijn kansen berekend hebbende en enorm gefocust, zette hij zich schrap om deze week mooi af te sluiten. Dat hij er inderdaad een knallende tijdrit van maakte, bleek enige tijd later toen zijn rugnummer als 3e door de speakers knalde. De 2e podiumplaats van deze week (en 1e Nederlander) voor hem was binnen!

De week was voorbij, de koersen verreden, de fietsen konden worden gepoetst, de was werd gedraaid en bovenal kon men terug kijken op een prachtige week: de 50e editie van de European Junior Cycling Tour. Internationale contacten zijn gelegd of bijgewerkt en een hartelijk “See you next year.”, klonk uit menig mond.

De week werd afgesloten op het Koopmansplein in hartje Assen. Alle winnaars werden gehuldigd, met daarbij op het erepodium drie keer de Noordwesthoek: Isa en Carmen op plek 2 en 3 van de roze trui en Tamara op het hoogste podium van het roze tricot.